Thursday 8 May 2008

Η φαντασία στην εξουσία

Με αφορμή τη συμπλήρωση σαράντα χρόνων από τα γεγονότα του Μάη του '68 συνδιοργανώνουμε, μαζί με τον Όμιλο Φίλων Κ. Καστοριάδη, σχετική ανοιχτή συζήτηση με θέμα "Ο Μάης του '68 και το πρόταγμα της αυτονομίας". Η συζήτηση θ' ανοίξει με δύο δεκαπεντάλεπτες εισαγωγικές εισηγήσεις.

Παρασκευή, 16 Μαΐου, 19:00, στη Στοά του Βιβλίου.

Μια μικρή ανταπόκριση απ' την εκδήλωση:

Την Παρασκευή που μας πέρασε, 16 Μαΐου, διοργανώσαμε, μαζί με τον Όμιλο Φίλων Κ. Καστοριάδη, την ανοιχτή εκδήλωση για το Μάη του 68 που είχαμε προγραμματίσει. Στην εκδήλωση παρέστησαν γύρω στα 150 με 170 άτομα. Ξεκινήσαμε με δύο εισηγήσεις των 15-20 λεπτών: μία περισσότερο ιστορικού περιεχομένου, από τον Κ. Σπαντιδάκη του Ομίλου, και μία περισσότερο πολιτική και κοινωνιολογική, απ’ τον Θ. Πολλάτο εκ μέρους ημών. Στη συνέχεια ακολούθησε συζήτηση με τη συμμετοχή του κοινού για περίπου μιάμιση ώρα.


Αν εξαιρέσουμε τις αρχικές, εισαγωγικές, τοποθετήσεις απ’ το πάνελ, το λόγο πήραν, κατά τη διάρκεια της συζήτησης γύρω στα 15 άτομα, σε αρκετές περιπτώσεις για δύο φορές. Δεδομένης και της ανάλυσης των γεγονότων που υποστηρίξαμε κι εμείς, μέσα απ’ την εισήγηση του Θ. Π.
[1], τέθηκαν διάφορα ζητήματα, παρ’ όλο που τις περισσότερες φορές δεν εξετάστηκαν περαιτέρω: ο καθορισμός των «αντικειμενικών συνθηκών» μέσα απ’ τις οποίες ξέσπασε ο Μάης και, πιο συγκεκριμένα, αν αυτές είχαν να κάνουν με κάποια υποτιθέμενη οικονομική εξαθλίωση, άνοδο της ανεργίας, «κρίση υπερπαραγωγής» κ.λπ. ή αν, αντίθετα, η κρίση του καπιταλισμού ήταν κρίση του νοήματος και των σημασιών της κοινωνίας· αν ο Μάης υπήρξε απλώς ένα σπασμωδικό ξέσπασμα ή, στην καλύτερη περίπτωση, μια πρόσκαιρη εξέγερση ή, αντίθετα, αν υπήρξε μια πραγματική επανάσταση που εκφράστηκε κυρίως μέσα απ’ τη δημιουργία νέων σημασιών και μορφών κοινωνικής ζωής· το ζήτημα της εξουσίας και η αλλαγή στο επίπεδο της κουλτούρας και της καθημερινής ζωής· ο ρόλος του Ντε Γκολ κι ο τρόπος με τον οποίο αντιμετώπισε την κοινωνική κρίση της εποχής· η συμβολή του Μάη στη φιλελευθεροποίηση του πανεπιστημίου και η σημασία του για τη διαμόρφωση της σκέψης συγγραφέων, όπως π.χ. ο Φουκό, οι οποίοι, ενώ πριν απ’ τα γεγονότα μιλούσαν για το «θάνατο του ανθρώπου» κι άλλα διάφορα, μετά τα γεγονότα θεωρήθηκαν ως ιδεολογικοί εκφραστές τους· η σχέση του Μάη με τη βελτίωση της θέσης των γυναικών και άλλα διάφορα.


[1] Τις κεντρικές ιδέες της οποίας μπορεί να βρει κανείς τόσο στην προκήρυξη για το Μάη, όσο και στα σχετικά μας κείμενα στο 2ο τεύχος του Μάγματος : Σ. Τάκος, «Η κληρονομιά του Μάη του ‘68» και Ν. Μάλλιαρης, «Ο Μάης του ’68 κι η σημασία του για μας σήμερα».

18 comments:

Libido Formandi said...

Καλη επιτυχία παίδια!

Anonymous said...

Thenx! Kaloriziko to blog. Tha se baloume kai meis link.

Anonymous said...

Ki ego eyxomai kali epityxia, oxi san tin proigoumeni ekdilosi...

Anonymous said...

Euxaristoume. Xairomaste idiaitera pou i proigoumeni "apotyxia" de se apetrepse apo to na parakoloutheis to blog kai na grafeis sxolia.

Anonymous said...

Kala oso gia ayto na eisai bebaios!!!! Xairetismous!

Anonymous said...

Eimai, to blepw allwste. Euxaristoume. Tha ta poume methaurio.

Anonymous said...

Kala kai gia to teleytaio akoma pio bebaios!!!!

Anonymous said...

Re paidia pou einai i stoa tou vivliou?

Anonymous said...

Einai stin Pesmatzoglou, metaksy Panepistimiou kai Stadiou. Kakws pou den to grafei stin afisa.

Anonymous said...

ok euxaristw(na prosthesw epeidi to koitaksa oti i Pesmatzoglou einai parallilos k anamesa apo Arsaki kai Korai) tha ta poume ekei

αμμος said...

Παιδιά, ήθελα να ανεβάσω το jpg στο μπλογκ μου, αλλά δεν έχει καθόλου καλή ανάλυση, στη μεγέθυνση τα γράμματα βγαίνουν σχεδόν σαν μουτζούρα. Εντάξει τελευταία στιγμή το θυμήθηκα, προσέξτε το όμως τουλάχιστον τις επόμενες φορές (η ομάδα έχει εξαιρετική δυναμική, οπότε θεωρώ ότι αυτή είναι μόλις η δεύτερη από ένα πλήθος εκδηλώσεων που θα ακολουθήσουν κτλ.)

Anonymous said...

τι λέει,πως πήγε η εκδήλωση;

Anonymous said...

Καλά πήγε. Θα ανεβάσουμε σύντομα μια ενημέρωση.

ankostis said...

Χαιρετισμούς και από Κρήτη,
άκουσα και την μικρή συνέντευξη στο sky radio για το Μάη '68 και ήταν καλή.

Περιμένω και εγώ την αναφορά της εκδήλωσης.

ΑΥΤΟΝΟΜΙΑ ή ΒΑΡΒΑΡΟΤΗΤΑ said...
This comment has been removed by the author.
ΑΥΤΟΝΟΜΙΑ ή ΒΑΡΒΑΡΟΤΗΤΑ said...

Ανεβάσαμε μια μικρή ανταπόκριση από την εκδήλωση.

Anonymous said...

εγώ γιατί δεν την βλέπω;;

Anonymous said...

Gia koita kalytera (sto idio post):


http://autonomyorbarbarism.blogspot.com/2008/05/blog-post.html