Wednesday 22 September 2010

Fame Over

Θα θέλαμε με αυτή την ανακοίνωση να ενημερώσουμε τους φίλους και τις φίλες που παρακολουθούν τις δραστηριότητες μας ότι τόσο η ομάδα όσο και το Μάγμα σταματούν τη δραστηριότητά τους, εξαιτίας σημαντικών πολιτικών διαφωνιών που προέκυψαν ανάμεσα στα μέλη και οι οποίες καθιστούσαν πλέον αδύνατη τη συνέχιση των εγχειρημάτων.

Τους τελευταίους έξι μήνες, μετά και από την είσοδο κάποιων νέων μελών αλλά και την αποστασιοποίηση κάποιων παλιότερων, βρεθήκαμε αντιμέτωποι με μια σειρά αξεπέραστων διαφωνιών σε ό,τι αφορά στα θέματα όχι μόνο της θεωρίας (σχετικά, δηλαδή, με τον τρόπο βάσει του οποίου αντιλαμβανόμαστε το πολιτικό μας πρόταγμα ή αναλύουμε τις υπάρχουσες κοινωνικές συνθήκες) αλλά και σε ό,τι αφορά στα ζητήματα της πολιτικής δραστηριοποίησης της ομάδας. Κοιτάζοντας προς τα πίσω, θα μπορούσαμε να διαπιστώσουμε σήμερα πως αυτές οι διαφορετικές οπτικές υπήρχαν εν σπέρματι στη σκέψη και στη δραστηριότητα της ομάδας από την αρχή της λειτουργίας της. Τόσο μέσα σε αυτήν όσο και στους κόλπους της συντακτικής ομάδας του περιοδικού παρατηρήθηκε μια σταδιακή διαφοροποίηση των μελών αναφορικά προς την ανάλυση της υπάρχουσας κοινωνίας, προς το μοντέλο οργάνωσης αλλά και, ευρύτερα, ως προς το μοντέλο πολιτικής δραστηριοποίησης αλλά και την προσωπική συμπεριφορά μεταξύ των μελών που θεωρούμε συμβατή ή όχι με μια τέτοια δραστηριοποίηση. Ο προσεκτικός αναγνώστης μπορεί να διακρίνει μέσα στα κείμενα που δημοσιεύσαμε κατά την τελευταία αυτή περίοδο (τόσο σε αυτό το μπλογκ όσο και στο τελευταίο τεύχος του Μάγματος) μια τάση «συγκόλλησης» μη συμβιβάσιμων απόψεων. Κρίναμε ότι αυτή η κατάσταση, που δεν επέτρεπε τη γόνιμη ανταλλαγή απόψεων, παρά μόνο τεχνητούς συμβιβασμούς ανάμεσα στις διαφορετικές προσεγγίσεις (έχοντας, παράλληλα, καταστεί ιδιαίτερα κουραστική και για εμάς, σε προσωπικό επίπεδο), δε συνεισέφερε ούτε στη σαφήνεια του λόγου της ομάδας αλλά ούτε και στην καλύτερη προώθηση των αρχών και των ιδεών της –τη στιγμή μάλιστα που αυτές οι τελευταίες είχαν καταστεί αντικείμενο αντικρουόμενων ερμηνειών στο εσωτερικό της.

Πήραμε λοιπόν την απόφαση να διαλύσουμε, κοινή συναινέσει, την ομάδα και το περιοδικό. Φυσικά τα μέλη αλλά και οι τάσεις της ομάδας μπορούν να συνεχίσουν τη δραστηριοποίησή τους, μέσω άλλων ή καινούργιων πολιτικών φορέων, στα πλαίσια της οποίας μπορούν να καταθέσουν και την άποψή τους για την κρίση που περάσαμε. Γι’ αυτό το λόγο επιλέξαμε η παρούσα ανακοίνωση να έχει απλώς πληροφοριακό χαρακτήρα και να μην προβαίνει σε κάποια ανάλυση ή στην εξαγωγή πολιτικών συμπερασμάτων.


ΥΓ: Θα θέλαμε τέλος να κάνουμε και μια μικρή διευκρίνιση, επί τη ευκαιρία αυτής της τελικής ανακοίνωσης. Πριν από λίγο καιρό δημοσιεύθηκε σε αυτό το μπλογκ ένα κείμενο με τίτλο, «Για τους νεκρούς της Marfin» (http://autonomyorbarbarism.blogspot.com/2010/05/marfin.html). Όπως παρατηρήσαμε, σημαντικό ποσοστό των αναγνωστών του σχημάτισε την εντύπωση ότι το εν λόγω κείμενο εξέφραζε τις επίσημες θέσεις της ομάδας. Αυτό όμως δεν ισχύει. Το κείμενο εξέφραζε απλώς ένα μέρος των μελών της ομάδας, τα οποία και το προσυπέγραψαν σε ατομικό επίπεδο, και όχι το σύνολο της ομάδας. Για το λόγο αυτό δημοσιεύθηκε στην κατηγορία του μπλογκ, «Κείμενα μελών και φίλων της ομάδας».

24 comments:

Anonymous said...

ΚΡΙΜΑ !!

dkalokeri said...

Άσχημη είδηση αλλά όχι απίστευτη. Οι άνθρωποι προχωρούν και αλλάζουν συνήθειες, ιδεολογίες πορείες κλπ. Καλή συνέχεια σε όλους....

λoκαλ/athens said...

Κρίμα....

Δεν πρόλαβε να ανθίσει...

Julien Chaulieu said...

Ιδιαίτερα άσχημη είδηση. Καλή συνέχεια τουλάχιστον

Anonymous said...

Στο καλό και να (μην) μας γράφετε καραγκιόζηδες

φιλος ομαδας said...

τι πολιτικη κριτικη...
με τετοια θα πεισεις τον κοσμο να σκασει στο μαντρι του κοινωνικου και ταξικου ανταγωνισμου. ευγε!
(εξω βλημα)

Anonymous said...

Συμβαίνουν αυτά.Προσπαθήστε να καταθέσετε τις απόψεις σας για τη διάλυση της ομάδας όσο το δυνατόν πιο πολλά μέλη και τάσεις.Καλή συνέχεια σε όλους.

Μαρξιστής-Λενινιστής said...

Σαν σήμερα, 1/10/1867, ο Μαρξ εκδίδει το "Κεφάλαιο". Διαβάστε μαζί και τα ΑΠΑΝΤΑ του Λένιν για επιδόρπιο. Θα βοηθήσουν.

Λουκάς Σταμέλλος said...

Σαν καλό το βλέπω, όταν υπάρχουν διαφορετικές κατευθύνσεις να αφήνονται να πορευθούν, αντί να πνίγονται σε μια υποχρεωτική «συνισταμένη» ως «συνιστώσες».

Εύχομαι κάθε πρόοδο στα μέλη της ομάδας και καρποφόρα πορεία.

Anonymous said...

Κρίμα το περιοδικό είχε ενδιαφέρουσα θεματογραφία.Από την άλλη δεν μπορώ να καταλάβω πως άνθρωποι που υποστηρίζουν αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες δεν μπορουν να διαχειριστούν τις εγγενείς τους διαφοροποιήσεις καταλήγοντας μετά από συνεχείς διασπάσεις στο επίπεδο τις μονάδας.Αν δεν μπορείς να συνεννοηθείς με 10 άτομα πως ακριβώς περιμένεις να το κάνεις σε επίπεδο κοινωνίας

Anonymous said...

Παιδια προέρχομαι απο έναν πολιτικό χώρο τυπικά μη "συμβατο" με τον δικο σας, αλλά οι αναλύσεις, η αισθητική, ακόμα και η ηθική και φιλοσοφία που εκφράσατε με τα εντυπά σας με έκανε να αισθανθώ ξανά δημιουργικός και ελεύθερος..να αντιληφθώ την αξία του πειραματισμού που καθιστά την πολιτική εκ νέου ερωτεύσιμη και ελκυστική...η συλλογική σας προσπάθεια, παρά το μικρο της εκτόπισμα, ειναι ο,τι καλύτερο έχει συμβεί στην ελληνική πολιτική και πνευματική σκηνή τις τελευταίες δεκαετίες, κατα την ταπεινή μου αποψη..εχω διαβάσει όλα τα περιοδικά κειμενα κλπ, εχω έρθει και σε εκδηλώσεις αλλα δεν έχω μιλήσει ποτε...μην σταματήσετε αυτο που κάνετε..η Κοινωνία έχει ανάγκη απο οξυγόνο, έστω κι αν διαφωνείτε στην προτεινόμενη πυκνότητα...είναι ώρα για ατομική και συλλογική δημιουργία, όχι για παραίτηση και ιδιώτευση!!

Αλεξανδρος Κ.

Anonymous said...

Διαβάζοντας κι εγώ το τελευταίο τεύχος βρέθηκα απορημένος για το πως ήταν δυνατόν να συνυπάρχουν αντιφατικά άρθρα.Πως συνυπήρχαν ταυτόχρονα από τη μια κοινοτιστικές απόψεις(το άρθρο για την κριστίανα) κι από τη άλλη ρεπουμπλακανικές(το άρθρο για την παιδεία).Ωστόσο κατά τη γνώμη μου το πρόβλημα θα μπορούσε να επιλυθεί σε μια επιφυλλίδα οπου θα διευκρινιζόταν οι εσωτερικές διαφοροποιήσεις της ομάδας και θα επιμεριζόταν αναλόγως και η αθρογραφία.Προσυπογράφοντας κι εγώ τα παραπάνω σχόλια,θεωρώ πως, τη στιγμή που η κυκλοφοφορία του περιοδικού αυξανόταν,η απόφαση παύσης της λειτουργίας της ομάδας είναι πράξη οπισθοχώρησης.

blaoumayxenikos said...

Οι Α. ή Β. μας τελειώσανε!

Εδώ για τη συνέχεια γιατί τίποτα δεν τελειώνει έτσι απλά:

http://www.blaumachen.gr/

(και με μη "αντιφατική" κριτική στον Κάστορ.)

Μιχάλης Ε. said...

Η Α ή Β υπήρξε από τις πιο σοβαρές προσπάθειες προέκτασης και ανανέωσης του έργου του Κάστοριάδη, πέρα από τις διαστρεβλώσεις και τις υπεραπλουστεύσεις που κυκλοφορούν, πέρα από δηλώσεις πίστης και τις ορθοδοξίες. Κινούμενη στα πλαίσια που αυτός είχε χαράξει κατάφερε προτάσσοντας το σθένος της σε ορισμένα σημεία ακόμα και να τον ξεπεράσει.

Πράγματι. Οι αναλύσεις που έκανε η πολιτική αυτή ομάδα βρίσκονταν ΕΞΩ από το πεδίο έλξης της εποχής τους και ασφαλώς πολύ πιο μπροστά από τη συνείδηση της κοινωνίας. Οι εμβριθείς και επιστημονικές της αναλύσεις άνοιγαν συνεχώς νέα πεδία σκέψης, που πολύ αργότερα κατάφεραν να γίνουν κατανοητά ευρύτερα.

Για αυτό και άσκησε -αν και υπογείως- μείζονα επιρροή αποτελώντας πηγή έμπνευσης για έναν κόσμο που σκέφτεται διαφορετικά. Όλα τα σημαντικά κείμενα της ομάδας είχαν διαβαστεί και συζητηθεί στους ριζοσπαστικούς κύκλους της εποχής, προετοιμάζοντας το νέο και το μεγάλο, το σπουδαίο και το υψηλό.

Είναι βέβαιο πως το Α ή Β θα μείνει στην ιστορία σα μια πρωτοποριακή ομάδα που συνέβαλε στο να φέρει την αλλαγή στην κοινωνία. Είναι κρίμα που η ομάδα διαλύθηκε γιατί όλοι την έχουμε ανάγκη. Κοιτάζοντας εξωτερικά ίσως από τους λόγους της διάλυσης να είναι και το ότι υπήρξε η ομάδα εκείνη (η μοναδική πανελλαδικά) που περπάτησε στα όρια και πέρα από τα όρια της εποχής της.

ozimania said...

Trading is the best way to earn money!

http://ads.anyoption.com/redirect.aspx?pid=2914&bid=2707

or

BONUS OFFER!
http://anyoption.com/code
Click this adress and write the bonus code: Oguzhan
Take bonus for the first deposit!

Anonymous said...

Μιχάλης Ε. said...
«Η Α ή Β υπήρξε από τις πιο σοβαρές προσπάθειες προέκτασης και ανανέωσης του έργου του Κάστοριάδη»

Σιγά, τέτοιες μαλακίες έγραφε ο Καστοριάδης;;; Τέτοια φιλελεύθερα Καραγκιοζλίκια;;;

Άντε γεια. Δεν θα μας λείψετε βλάκες.

Anonymous said...

The very first thing you should understand is [url=http://ywashst.com]lifecell cream[/url] need to invert or wait signs and symptoms of aging on the people. buy lifecell As well as keeping the youngsters of pores and skin, antioxidants for example Vitamins A, H, and Elizabeth http://ywashst.com lines of the skin surrounding up your eyes.

Anonymous said...

I'm curious to find out what blog platform you happen to be using? I'm experiencing
some small security issues with my latest blog and I'd like to find something more safeguarded. Do you have any solutions?

Visit my website: male models

Anonymous said...

Please let me know if you're looking for a writer for your weblog. You have some really good posts and I think I would be a good asset. If you ever want to take some of the load off, I'd love to write some articles for your blog in exchange for a link back to mine.
Please blast me an e-mail if interested. Many thanks!

my blog post; Newport Beach catering

Anonymous said...

We appeciate this topic since we are in OC|an Orange County
realty.

Here is my web blog ... Los Angeles Video Production

Anonymous said...

What's Taking place i am new to this, I stumbled upon this I have found It absolutely helpful and it has helped me out loads. I am hoping to contribute & help different customers like its aided me. Great job.

Here is my web blog :: cute Costa Mesa masseuse

Anonymous said...

A motivating discussion is worth comment. I believe that you need to publish
more on this topic, it might not be a taboo matter but generally
people do not discuss such issues. To the next!
All the best!!

Feel free to surf to my web-site ... hello world

Anonymous said...

I enjoy reading an article that will make men and
women think. Also, thanks for permitting me to comment!



Here is my blog post; Video Marketing

Anonymous said...

ΑΙΜΑ ΤΙΜΗ ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ
ΤΣΑΚΙΣΤΕ ΤΟΥΣ ΑΝΘΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΣΤΕΙΛΤΕ ΤΟΥΣ ΜΙΑ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ ΣΤΗ ΜΑΚΡΟΝΗΣΟ !!!