Monday 7 January 2008

Πρόταση για συνάντηση

Παρατηρούμε ότι εδώ και κάποιο καιρό η ομάδα πρέπει να έχει αποκτήσει κάτι σαν «κοινό» (τρομάρα μας), μερικούς ανθρώπους δηλαδή που παρακολουθούν τις δράσεις και τα κείμενά της. Δεν έχουμε και ιδιαίτερα σαφείς ενδείξεις γι’ αυτό αλλά κρίνουμε αφενός απ’ τον αριθμό των views που γενικώς δείχνει να αυξάνεται και αφετέρου από διάφορους ανθρώπους που έχουν αρχίσει να κάνουν σχόλια στα κείμενά μας, ιδιαίτερα μετά και από την εκδήλωση. Τα κόμμεντς στα κείμενά μας έχουν γίνει πιο σταθερά από την αρχή του φθινοπώρου του 2007, αν και το τελευταίο μας κείμενο («Διευκρινίσεις για την ασημαντότητα») δεν το τίμησε κανείς.

Όπως και να ‘χει, κρίνουμε ότι μια στενότερη επικοινωνία της ομάδας με αυτούς που πιθανόν παρακολουθούν τη δραστηριότητά της κι ενδεχομένως συμφωνούν λίγο ή πολύ μαζί της θα ήταν κάτι ιδιαιτέρως θετικό. Κι αυτό κυρίως, επειδή μας ενδιαφέρει να ξέρουμε τι αντίκτυπο έχουν οι αναλύσεις και οι ιδέες μας, αν είναι σωστές ή λανθασμένες, αν χρειάζονται διόρθωση ή περαιτέρω διαύγαση και επεξεργασία κ.λπ. Όπως ενδεχομένως να το έχουμε ξαναπεί, θεωρούμε την κριτική και τη συζήτηση πάνω σ’ αυτά που κάνουμε πολύ χρήσιμη και αναγκαία: οποιαδήποτε δημιουργική ιδέα ή κριτική θα ήταν ευπρόσδεκτη. Εξάλλου και από πρακτικής απόψεως να το δούμε το ζήτημα, νομίζουμε ότι όλοι θα συμφωνήσουμε πως ο μέσω κόμμεντς διάλογος δεν είναι και ό,τι πιο εύκολο και ευχάριστο. Για όλους αυτούς τους λόγους, λοιπόν, σκεφτήκαμε να προτείνουμε μια πρώτη συνάντηση με όποιον ενδιαφέρεται. Αν κάτι τέτοιο, εν τέλει, γίνει και δούμε ότι έχει ενδιαφέρον όχι μόνο για εμάς αλλά και για όσους πιθανώς συμμετάσχουν, μπορούμε να το οργανώσουμε καλύτερα ή να το μονιμοποιήσουμε κατά κάποιον τρόπο.

Ως εκ τούτου ζητάμε ιδέες και προτάσεις, αν τυχόν κανείς ενδιαφέρεται. Η δικιά μας πρόταση θα ήταν, για αρχή τουλάχιστον, να οργανώσουμε μία συνάντηση γύρω στα τέλη του μήνα. Ενδιαφέρεται κανείς; Περιμένουμε πιθανά σχόλια, ώστε να δούμε αν και πώς θα το βάλουμε μπρος.

Εκ της διευθύνσεως

15 comments:

ankostis said...

Γεια χαρα παιδια,

καλη η ιδέα για συναντηση, αλλα επείδή υπάρχουν και μερικοί εκτός Αθηνών-Θεσσαλονίκης, θα βόλευε μια διαδικτυακή προτετοιμασία και κάλυψή της.

Όσο για παρατηρήσεις, έχω σίγουρα να κάνω μερικές "τεχνικές":

Το blog είναι τεράστιο και αργεί να φορτώσει, ενώ η μορφή του θέλει δούλεμα.

Επίσης, επειδή σήμερα ο κόσμος βαριέται να διαβάζει μακροσκελή κείμενα (όχι εγώ πάντως), αν θέλετε να διαβάζονται περισσότερο, θα βόλευε να βαζατε στο πλαι των κειμένων μικρά αποσπάσματα-περιλήψεις ανα πχ 5 παραγράφους, όπως κάνουν οι εφημερίδες.

Τέλος, έχετε σκεφτεί να πάτε σε wiki?

Καλή συνέχεια

Anonymous said...

Γεια χαρά και σ' εσένα.

Κοίτα, αν τελικά γίνει κάποια συνάντηση, σίγουρα θα υπάρξει κάλυψή της ή τουλάχιστον ενημέρωση σχετικά με το τι ειπώθηκε -σε γενικές γραμμές τουλάχιστον- εδώ στο μπλογκ. Όσο για την προετοιμασία της διαδικτυακώς, αυτό θα εξαρτηθεί περισσότερο απ' τα σχόλια που θα μπουν. Οπότε αναγκαστικά δε μπορούμε παρά να περιμένουμε.

Ως προς το τεχνικό κομμάτι τώρα. Καταρχήν μια ερώτηση, επειδή είμαιστε άσχετοι: τι είναι το wiki; Όσο για το μπλογκ έχεις δίκιο. Έχουμε σκεφτεί να μεταφερθούμε σε σάιτ, αλλά υπάρχουν τα εξής δύο ζητήματα που μας προβληματίζουν: α) το ότι δεν έχουμε σχετικές γνώσεις και άρα θα πρέπει να εξαρτώμαστε απ' τον τεχνικό για να το διαχειριζόμαστε -πράγμα που θα είναι σχετικώς χρονοβόρο και δυσκίνητο. β) το ότι δε θα έχει δυνατότητα σχολίων. θα δούμε.

Το ζήτημα του μακροσκελούς των κειμένων νομίζω ότι δε μπορεί να λυθεί εύκολα. Εμείς έχουμε την εξής ιδέα: απευθυνόμαστε σε ανθρώπους που κάπως ασχολούνται με την πολιτική και γενικώς ενδιαφέρονται, άρα -όπως και για σένα- δε θα τους είναι και πολύ βαρετό να διαβάζουν. Τώρα βέβαια θα μπορούσες να μιλήσεις για το ναρκισσισμό να γράφουμε τεράστια κείμενα. Μου φαίνεται ωστόσο ότι κάτι πάνε να πούνε τα δικά μας, οπότε δικαιολογούμαστε (σε ένα βαθμό τουλάχιστον) =). Γι' αυτό προσπαθούμε να τα χωρίζουμε σε "ανακοινώσεις" ή "προκηρύξεις" και "θεωρητικά κείμενα". Να ξέρει κανείς τι αντοχές έχει. θα μπορούσαμε τα πιο θεωρητικά να τα βάζουμε στο περιοδικό κατευθείαν (είναι πιο εύκολο και ευχάριστο το έντυπο διάβασμα), αλλά εξαιτίας υλικοτεχνικών δυσχερειών δε μπορούμε να το βγάζουμε όσο συχνά θα θέλαμε (μερικοί από μας τουλάχιστον), οπότε κάπου πρέπει να τα βάζουμε.

ankostis said...

Τα wiki είναι σύστηματα σαν αυτό που στηρίζεται η wikipedia.org δηλαδή ένα κατανεμημένο σύστημα συγγραφής sites.

Συνήθως "τρέχουνε" σε κάποιον server, και μπάινοντας εκεί χτίζεις ένα site μέσω του browser σου.

Το wiki εφευρέθηκε ακριβώς για να μην χρειάζεται κάποιος τεχνικός για να φορτώνεται νέο περιεχόμενο σε ένα ιστοτόπο, αλλά και για να μπορούν πολλοί χρήστες να συνεισφέρουν ταυτόγχρονα.

Μερικά από τα βασικά στοιχεία ενός wiki είναι:
* Δυνατότητα δημιουργίας νέων και ενημέρωσης υπαρχόντων σελίδων, προαιρετικά με κατεπιλογή συγκεκριμένων χρηστών (ασφάλεια).

* Διαχωρισμός των URL links σε δύο είδη:
** intra-wiki: σύνδεσμοι που αναφέρονται ανάμεσα σε σελίδες του wiki
** Κανονικοί σύνδεσμοι

* Αυτόματη διαχείριση των wiki-links ώστε να μην χαλάνε όταν μετονομάζονται σελίδες, ή διαγράφονται κτλπ.

* Μορφοποίηση κειμένου φιλική προς τους συγγραφείς. Δηλαδή για να γίνει κάτι bold, το κλείνεις μέσα σε 3 μονά εισαγωγικά, '''σαν αυτό'''.
Πολλές άλλες δυνατότητες υπάρχουν για πίνακες, πλαίσια, χρώματα, τιτλους, αυτόματους πίνακες περιεχομένων, κτλπ.

* Templates: Παραμετροποιήσιμα κομάτια wiki-κώδικα (αυτό που γράφετε σε ένα wiki) που μπορούν να επαναχρησιμοποιούνται επανηλλημένως, για ομοιομορφία ή ό,τι άλλη χρήση.

* Παρακολούθηση αλλαγών μέσω ιστορικού, όπου καταγράφεται τι αλλαγές γίνανε από ποιον χρήστη και πότε, με δυνατότητα επαναφοράς σε πρότερη κατάσταση.


Με βάση τα παραπάνω νομίζω οι είναι φανερό πως οι ανυσιχίες σας α) και β) αντιμετωπίζονται καίρια.

Το μόνο πρόβλημα είναι να βρεθεί ο server και να επιλεγεί το software (wikimedia λέγεται ο συγκεκριμένο σύστημα της wikipedia, αυτο προτείνω).

----
Σχετικά με τα "μακροσκελή κείμενα"...όχι δεν είστε περισσότερο ελιτιστές από όσο ο Μαμαλάκης που απαιτεί εξοικέιωση με τα της κουζίνας, αλλα αν μπορούμε να βοηθήσουμε και τους ευατούς μας στην ανάγνωση, ας το κάνουμε.

Και ουδέποτε πρότεινα να περικοπεί οτιδήποτε.

Συμπληρώνω και κάτι μικρά τεχνικά ακόμη
(αν υπήρχε wiki, θα τα έκανα μόνος μου):

* Πιο συχνούς και φανερούς παραγράφους με μία κενή γραμμή ανάμεσα (έχει καθιερωθεί αυτό στην ηλεκτρονική γραφή, διαφέρει από το βιβλίο που εξάλλου θα ήταν αντιαισθητικό).

* Ενδιάμεσους τιτλους ώστε να μην χάνεσαι, κάτι απαραίτητο αφού τα κείμενα δεν χωρίζονται με σελίδες.

* Περιεχόμενα. Αυτά θα έβγαιναν αυτόματα αν υπάρχουν τίτλοι σε ένα wiki συστημα.

Anonymous said...

Παιδιά από τη μεριά μου πάει ως εξής: το μπλογκ το χρησιμοποιούμε μαζί με μια φίλη κυρίως για την "καλλιτεχνική" μας αυτοέκφραση, ενώ πολιτικά δραστηριοποιούμαι με τα οικολογικα΄του Υμηττού και την κατάσταση στο δήμο που μένω, το Βύρωνα. Δεν ξέρω δηλαδή πόσα πράγματα μποορούμε να κάνουμε μαζί άμεσα.
Σε προσωπικό επίπεδο θα με ενδιέφερε πάντως να σας γνωρίσω, έστω και ως συμπαθείς γείτονες μου στη μπλογκόσφαιρα. Ενημερώστε για κάποια συνάντηση, αν δε δείξω με σχόλιο ότι έμαθα για αυτήν.

Anonymous said...

Δεν ξέρω πως ακριβώς φαντάζεστε τη συνάντηση.Θα μπορούσατε όμως να διατηρησετε αυτή η επαφή, για την οποία κάνετε λόγο, "πυκνώνοντας" τις ανοικτές εκδηλώσεις σας. Φερ' ειπείν τα κείμενα θεωρητικής ανάλυσης που κατα καιρούς δημοσιεύετε εδω, όπως το πρόσφατο με τίτλο "διευκρινήσεις περι ασημαντότητας", θα μπορούσαν, νομίζω, κάλλιστα -με μικρές ίσως τροποποιήσεις- να αποτελέσουν εισήγήσεις σε μια συζήτηση.

Στέφανος

Anonymous said...

Και γω ενδιαφέρομαι για μία συνάντηση αφού δεν τα κατάφερα και στην τελευταία με θέμα τον Καστοριάδη..
Όσο για το μήκος των κειμένων, συμφωνώ με τον Νίκο, ότι αυτός που θα μπει στο site για να τα διαβάσει ξέρει τι διαβάζει και δεν περιμένει μία περίληψη..Βασικά δεν ξέρω αν έχει και νόημα να διαβάσει κανείς πολιτική ανάλυση συνεπτυγμένη..
Αυτά!
Θα μπορούσατε για τη συνάντηση εκτός από ανακοίνωση στο blog να στείλετε και mail (σε όσους έχετε τα mail τους τελοσπάντων)..

Καλή συνέχεια!

Anonymous said...

Και εγώ συμφωνώ να οργανωθεί μια συνάντηση για συζήτηση.Ισως να ανακοινωθεί και κάποιο θέμα συζήτησης,ώστε να αποφευχθεί το γενικό και λίγο χαοτικό που παρουσιάσθηκε στην εκδήλωση για τον Καστοριάδη.

Anonymous said...

Μίνα, αφού θα έρθεις σ' αυτή θα σου σβήσουμε την απουσία.

Flux, έχεις δίκιο, το έχουμε επισημάνει κι εμείς, και θα φροντίσουμε να έχει ένα συγκεκριμένο αντικείμενο η συζήτηση.

Υ.Γ. Όποιος θέλει να τον ενημερώνουμε μέσω mail, ας κάνει τον κόπο να μας στείλει ένα στο a_ou_b@yahoo.com ή αν δεν έχει πρόβλημα ας το γράψει εδώ.

ΑλφαΚαπαΒητα said...

Παιδιά για το όνομα της dworkin και της παναγίας! Μην διοργανώσετε την συναντησή στα μέσα της εξεταστικής. Να δηλώσει παρόν και η φοιτητιώσα νεολαία.

Anonymous said...

τι γίνεται; ψάχνουμε για οπαδούς;;;

Anonymous said...

nai, skeftomaste na kateboume stis ekloges, endiaferesai?

Anonymous said...

καμία σχέση... οπαδούς για να θρέψετε το ναρκισισμό σας, υπερφίαλοι """"επαναστάτες"""" μου

Anonymous said...

Anwnyme, mas gnwrizete proswpika kai kanete tetoies kriseis? Gia sas parakalw. Na bgalete allou ton kompleksismo sas.

Anonymous said...

Γεια σας παιδια

Ειναι η πρωτη φορα που επικοινωνω μαζι σας. Γενικοτερα εχω την εντυπωση πως ολη η προσπαθεια επικοινωνιας μεσω διαδικτυου μαλλον τεινει να παραγει αντι για μια πολιτικη ομαδα εναν φιλολογικο κυκλο ισως ευρυτερο με τη παροδο του χρονου. Θα ηθελα πολυ να μαθω αν υπαρχει καποιος χωρος στον οποιον σαν πολιτικη ομαδα μπορειται να βρεθειται η αν εντελει η επικοινωνια με εσας επιθυμειται να πραγματοποιειται μοναχα μεσω blog. Ουσιαστικο της ιδιας της πολιτικης αποτελει η συνδιαλαγη μεταξυ αυτων και εδω που βρισκονται στον τοπο που επελεξαν να βρεθουν. Απο ενδιαφερον να γνωρισω την πολιτικη ομαδα θα προτεινα τετοιου ειδους συζητησεις να λαμβαναν χωρα τουλαχιστον καθε εβδομαδα. Αν το προβλημα ειναι ο χωρος το συζυταμε.

Anonymous said...

@ Κώστας:

Συμφωνώ απόλυτα με τον τρόπο με τον οποίο θέτεις το ζήτημα. Μόνο που υπάρχει η εξής παράμετρος: εμείς βρισκόμαστε τακτικά, κάθε βδομάδα, για τη συνέλευσή μας. Η συνέλευση όμως δεν είναι ανοικτή, αλλά συμμετέχουν μόνο τα μέλη της ομάδας, εμείς δηλαδή (σου αναλύω, αν θες, το σκεπτικό αυτής της ρύθμισης). Κατά συνέπεια, θα μπορούσαμε να βρεθούμε μια άλλη μέρα και να συζητήσουμε. Προτείνουμε, σ' αυτό το ποστ, κάποιες ευρύτερες συναντήσεις, ούτως ώστε να περιλάβουμε και ανθρώπους που ενδεχομένως ενδιαφέρονται γι' αυτά που λέμε και θέλουν να έχουν κάποια συμμετόχή ή συνεργασία, αλλά δεν επιθυμούν να γίνουν μέλη. Σκεφτόμαστε να βάζουμε αύτού του είδους τις, ευρύτερες, συναντήσεις, αν φυσικά έχουν απήχηση, μία φορά το μήνα. Προσεχώς θα ανακοινώσουμε μέρος και ώρα για την πρώτη.

Κατά συνέπεια, μπορείς να έρθεις εκεί ή, αν θες, μπορούμε να κανονίσουμε μια συνάντηση πιο άμεσα, ανεξάρτητη απ' την ευρύτερη. Πες κι εσύ, εννοείται, αν έχεις κάποια ιδέα σχετικά.