Tuesday 11 December 2007

Για τους μετανάστες: η χυδαιότητα του πατριωτισμού

«Δεν καταλαβαίνω και πολλά από κράτη και σύνορα. Ξέρω μόνο ότι η Γη είναι στρογγυλή και ότι, εν αντιθέσει προς τα δέντρα που έχουν ρίζες, οι άνθρωποι έχουν πόδια για να περπατούν»

(μότο της καναδέζικης ομάδας No one is Illegal
[1])

Εδώ και μερικές δεκαετίες, από τα μέσα της δεκαετίας του 1970, η συντριπτική απάθεια της κοινωνίας κι η συνακόλουθη υποχώρηση των πολιτικών και κοινωνικών κινημάτων –μεγαλειώδης επιθανάτιος ρόγχος των οποίων υπήρξε η επανάσταση του Μαΐου του ‘68 στη Γαλλία- έχουν επιτρέψει στις καπιταλιστικές γραφειοκρατίες να αντεπιτεθούν. Με την πρώτη ευκαιρία ανέτρεψαν το καθεστώς κεϋνσιανής πολιτικής που είχε επικρατήσει σταδιακά, μετά τον Β’ Π. Π., κάτω από την πίεση των αγώνων του τότε εργατικού κινήματος. Σήμερα που η κοινωνία έχει αποσυρθεί απ’ τη δημόσια σφαίρα και ασχολείται μόνο με τον τηλεοπτικό/καταναλωτικό αυνανισμό και τη διασκέδαση, οι οικονομικές και πολιτικές γραφειοκρατίες βρήκαν το πεδίο ελεύθερο για να επιβάλουν μια μορφή ιδιαιτέρως βίαιου καπιταλισμού.

Μια από τις χαρακτηριστικότερες κοινωνικές συνέπειες των νεοφιλελεύθερης εμπνεύσεως οικονομικών πολιτικών είναι το πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης. Η δίχως όρια εκμετάλλευση του Τρίτου Κόσμου γεννά ορδές απελπισμένων ανθρώπων οι οποίοι, για να μην πεθάνουν απ’ την πείνα, απ’ τις ασθένειες κι απ’ τους πολέμους, αποφασίζουν να αναζητήσουν την τύχη τους (που λέει ο λόγος), προσπαθώντας να μπουν και να βρουν δουλειά σε κάποια από τις δυτικές χώρες. Τόσο η Ευρώπη όσο και οι Ηνωμένες Πολιτείες αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα, καθώς η είσοδος των μεταναστών προκαλεί όχι μόνο οικονομικά, αλλά και κοινωνικά προβλήματα (από την άποψη του συστήματος πάντοτε). Γι’ αυτό το λόγο έχουν υιοθετηθεί μερικά εντελώς απάνθρωπα και απαράδεκτα, από την άποψη της προστασίας και του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, μέτρα[2].

Η Ελλάδα, ως χώρα που βρίσκεται στη νοτιοανατολική μεθόριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, βιώνει με μεγάλη ένταση όλη αυτή την κατάσταση. Κάθε μέρα σχεδόν ακούμε απ’ τα δελτία ειδήσεων για βάρκες και σαπιοκάραβα με λαθρομετανάστες που βουλιάζουν στα νερά του ανατολικού Αιγαίου. Ταυτόχρονα, όσοι απ’ τους δύστυχους αυτούς ανθρώπους καταφέρουν να περάσουν ζωντανοί σε ελληνικό έδαφος, θα έχουν να αντιμετωπίσουν τη χυδαιότητα του ελληνικού κράτους, αλλά και των πολιτών του. Ως γνωστόν, ένα μεγάλο μέρος από τους λαθρομετανάστες που περνάνε στην Ελλάδα –οι μη ευρωπαίοι- το κάνουν με σκοπό να μαζέψουν μερικά χρήματα, να βγάλουν βίζα και να περάσουν σε κάποια άλλη ευρωπαϊκή χώρα. Το χυδαίο ελληνικό κράτος όμως εφαρμόζει μια απολύτως συνεπή και συνεκτική πολιτική έμμεσης απέλασης και αποθάρρυνσης των μεταναστών[3]. Δεν τους επιτρέπει να βγάλουν βίζα, τους δυσκολεύει αφάνταστα να αποκτήσουν και να ανανεώσουν την περίφημη Πράσινη Κάρτα, δε βγάζει χαρτιά ούτε δίνει την ελληνική υπηκοότητα στα παιδιά τους που έχουν γεννηθεί εδώ[4], τους κυνηγάει με τις περίφημες «επιχειρήσεις σκούπα» του Καραδήμα, του Πρετεντέρη και των συναδέλφων τους κ.λπ.

Όλα αυτά είναι γνωστά. Το μόνο ίσως καινούργιο είναι ότι αυτού του είδους η πολιτική φτάνει να καθορίζει μέχρι και τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει το λιμενικό τα δουλεμπορικά πλοιάρια: όπως μαθαίνουμε από πρόσφατη καταγγελία της Διεθνούς Αμνηστίας[5], υπάρχει συγκεκριμένη πολιτική έμμεσης βύθισης των σκαφών που μεταφέρουν λαθρομετανάστες –κάτι ανάλογο με αυτό που είχε γίνει, απολύτως απροκάλυπτα, πριν από κάποια χρόνια, στην Ιταλία. Οι πιέσεις από την Ε. Ε. είναι μεγάλες και ο Βουλγαράκης (του οποίου το όνομα, γραμμένο με αγγλικούς χαρακτήρες σημαίνει ακριβώς «χυδαιότητα») φυσικά δεν έχασε χρόνο.

Αυτό που έχει σημασία όμως είναι να καταγγείλουμε και τη χυδαιότητα του μέσου νεοέλληνα μικροαστού, αυτού του απαράδεκτου είδους ανθρώπου για το οποίο έχουμε ξαναμιλήσει[6]. Διότι αν οι καπιταλιστές και οι δημαγωγοί της φιλελεύθερης ολιγαρχίας τα κάνουν όλα αυτά, ωθούμενοι αποκλειστικά από οικονομικής φύσεως κίνητρα, ο νεοέλληνας εκμεταλλεύεται την κατάσταση που δημιουργείται απ’ αυτές τις πολιτικές προκειμένου να εκτονώσει το κόμπλεξ κατωτερότητας που νιώθει –ως δήθεν απόγονος του αρχαιοελληνικού μεγαλείου- πάνω στους δύστυχους λαθρομετανάστες, επιβεβαιώνοντας τον πατριωτισμό του. Όπως έδειξε μια δημοσκόπηση η οποία παρουσιάστηκε στην εκπομπή του Εισαγγελάτου, που αναφέραμε σε προηγούμενη υποσημείωση, ο Νεοέλληνας είναι ο πιο ξενοφοβικός λαός της Ευρώπης, καθώς σε ποσοστό 87% θεωρεί τους μετανάστες ανεπιθύμητους. Πρόκειται για απίστευτη χυδαιότητα, αν αναλογιστεί κανείς ότι για δεκαετίες ολόκληρες οι Νεοέλληνες μετανάστευαν κατά ορδές στη Γερμανία, τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Αυστραλία. Δεν είναι να εκπλήσσεται όμως κανείς μ’ αυτή την κατάσταση, αν σκεφτεί ότι είναι οι ίδιοι αυτοί που τα λένε αυτά μ’ αυτούς που βγαίνουν και διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους υπέρ των στρατιωτικών και μαθητικών παρελάσεων και ενάντια στο λαό της Δημοκρατίας της Μακεδονίας[7]. Ο μικροτσουτσουνισμός του πατριώτη –για να μην τα ρίχνουμε όλα στη Χρυσή Αυγή, τον Βορίδη και τους λοιπούς δεδηλωμένους εθνικιστές και νεοναζί- που θέλει να «πάρει την κόκκινη μηλιά» είναι ο ίδιος μ’ αυτόν που θεωρεί ότι οι μετανάστες «αυξάνουν την εγκληματικότητα», «μας κλέβουν τις δουλειές» κ.λπ.

Ως διεθνιστές και δημοκράτες καταγγέλλουμε όχι μόνο το ελληνικό κράτος, τους εκπροσώπους του και τις απαράδεκτες πολιτικές του, όχι μόνο σε ό,τι αφορά στα ζήτημα των μεταναστών, αλλά και σε ό,τι αφορά στο ζήτημα του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων συνολικά, αλλά και την ελληνική κοινωνία η οποία όχι απλώς συναινεί, αλλά και εκμεταλλεύεται αυτή την κατάσταση για δικό της όφελος. Είναι προφανές ότι μια κοινωνία που ασχολείται μόνο με το ποδόσφαιρο, τη Γιουροβίζιον και τον Χατζηνικολάου είναι ανίκανη να βγει απ’ τον μικροαστικό της μικρόκοσμο (την «οικογένεια», τους «φίλους» και το «σπιτάκι») και να σκεφτεί ότι για να μπορεί αυτή να καταναλώνει προϊόντα και διασκεδάσεις, ένα μεγάλο μέρος των συνάνθρωπων μας πεθαίνουν και δεινοπαθούν στην προσπάθειά τους να εξασφαλίσουν τα αναγκαία για μια στοιχειωδώς υποφερτή ζωή. Αιδώς Αχρείοι.


ΜΕΣΑ ΟΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ, ΕΞΩ Η ΝΤΟΡΑ
ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΟΥΝ ΤΑ ΣΥΝΟΡΑ, ΧΑΡΤΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ


[2] Βλ. τις πρόσφατες εξελίξεις στα σύνορα Ηνωμένων Πολιτειών-Μεξικού, τις γελοιότητες του Σαρκοζύ περί του ελέγχου του DNA των μεταναστών, αλλά και τις παλαιότερες συζητήσεις περί της δημιουργίας στρατοπέδων συγκέντρωσης μεταναστών στα σύνορα της περιφέρειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πράγμα που εφαρμόζεται ήδη σε πολλές περιπτώσεις και στην Ελλάδα, παρ’ όλο που επισήμως δεν γίνεται παραδεκτό. Βλ. σχετικά: http://www.epohi.gr/first_page2_632005.htm , http://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=333474 , http://www.amnesty.org.gr/news/2005-06-20-1.htm. Όπως αποδεικνύεται από επίσημη έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας, η συμπεριφορά των ελληνικών αρχών απέναντι στους μετανάστες είναι απαράδεκτη. Αναφέρονται διαρκώς περιστατικά ρατσιστικής αντιμετώπισης, ξυλοδαρμοί, βασανισμοί, κακοποιήσεις και διάφορα άλλα περιστατικά αστυνομικής βίας τα οποία δε βλέπουν παρά σπάνια, το φως της δημοσιότητας και τα οποία μένουν κατά κανόνα ατιμώρητα. Επιπλέον, οι συνθήκες κράτησης στα στρατόπεδα συγκέντρωσης (ο όρος δεν είναι τυχαίος) μεταναστών συνιστούν κατάφανή παραβίαση των όρων της ανθρώπινης αξιοπρέπειας (πρβλ. http://www.amnesty.org.gr/library/2005/eur250162005/2005-10-05%20Greece%20Report%20(Greek).pdf ).

[3] Σε αντίθεση με όσα υποστήριξαν, σε πλήρη συμφωνία, οι τσαρλατάνοι της φιλελεύθερης ολιγαρχίας, όταν, σε πρόσφατη εκπομπή του Εισαγγελάτου έφτασαν στο συμπέρασμα ότι στην Ελλάδα «υπάρχει κενό στη μεταναστευτική πολιτική». Υπάρχει κενό στη μεταναστευτική πολιτική σημαίνει να εφαρμόσουμε αυστηρότερες και βιαιότερες μεθόδους αποθάρρυνσης οι οποίες φτάνουν στα όρια της βύθισης σκαφών και των πυροβολισμών εναντίον μεταναστών στην παραμεθόριο. Η συγκεκριμένη τακτική θέτει το σκοπό της αποτροπής της μετανάστευσης πάνω από την αξία της ανθρώπινης ζωής, το οποίο σε ακραίες περιπτώσεις σημαίνει την αυτόματη επιβολή της ποινής του θανάτου –δεδομένης και της βέβαιης ατιμωρησίας των δραστών- σε όποιον παραβιάζει τα σύνορα της χώρας. Κάτι τέτοιο εφαρμόζει ήδη η κυβέρνηση Καραμανλή (βλ. παρακάτω).

[6] Βλ. το κείμενό μας «Κάτω η δικτατορία της απάθειας», στο παρόν μπλογκ.

[7] Χαρακτηριστικό δείγμα της νοοτροπίας αυτών των ανθρώπων είναι τα λεγόμενα της πρώτης από τις δύο γυναίκες στις οποίες κάνει τηλεφωνική φάρσα ο Τζίμης Πανούσης στο κομμάτι του «Για το θέμα της σημαίας» (από τον Δούρειο Ήχο).

7 comments:

Ασμοδαίος said...

Περί και υπέρ μεταναστεύσεως και εδώ: http://synistologio.wordpress.com/2007/11/13/%ce%a0%ce%b5%cf%81%ce%af-%ce%bc%ce%b5%cf%84%ce%b1%ce%bd%ce%b1%cf%83%cf%84%ce%b5%cf%8d%cf%83%ce%b5%cf%89%cf%82/

Anonymous said...

Γεια χαρα,

Να συμφωνήσω σε όσα γράφονται και να παρατηρήσω ότι λανθασμένα χρησιμοποιείτε τη λέξη λαθρομετανάστευη και λαθρομετανάστης. Ποιος ακριβώς είναι ο μετανάστης και ποιος ο λαθρομετανάστης? Μήπως και ο μετανάστης εν αρχή ήν λαθρομετανάστης? Η χρήση αυτής της λέξης έρχεται σε αντίθεση με το υπόλοιπο κείμενο. Φαντάζομαι εν τη ρυμει του λόγου όπως λανθασμένα είχε πει και ο Αλαβάνος. Μας έχει χτυπήσει όλους η αρρώστια του Εισαγγελάτου και του Παπαδόπουλου του ΑΝΤ1! Καλη συνέχεια!

Α.

Anonymous said...

Έχεις δίκιο. Μ' είχε προβληματίσει κι εμενα. Είναι και ακαλαίσθητο από κάθε άποψη. Το βάλαμε απλώς επειδή, από την άποψη του συστήματος, υποτίθεται ότι μόνο οι λαθρομετανάσες είναι ο πρόβλημα. Εννοείται ότι δεν εκγρίνουμε τέτοιου είδους διαχωρισμούς.

Anonymous said...

ΓΙΑΤΙ ΜΙΛΑΣ ΓΙΑ ΜΙΚΡΟΤΣΟΥΤΣΟΥΝΙΣΜΟ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΩΤΗ?
ΤΗΝ ΕΙΔΕΣ ΑΠΟ ΚΑΠΟΥ ΤΗΝ ΔΙΚΙΑ ΜΟΥ ΚΑΙ ΞΕΡΕΙΣ ΚΑΛΥΤΕΡΑ?
ΑΛΛΑ ΤΙ ΛΕΩ ?
ΕΣΥ ΜΑΛΛΟΝ ΚΑΝΕΙΣ ΠΡΟΒΟΛΗ.

ΑΛΛΑ ΑΜΑ ΑΓΑΠΑΣ ΤΟΣΟ ΠΟΛΥ ΤΟΥΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΠΑΡΤΟΥΣ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΣΟΥ ΚΑΙ ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ ΦΑΙ ΣΟΥ ΜΑΖΙ ΤΟΥΣ.
ΚΑΙ ΟΤΙ ΑΛΛΟ ΘΕΣ...


ΜΕΡΙΚΕΣ ΡΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΛΕΝΙΝ ΠΟΥ ΤΑΙΡΙΑΖΟΥΝ ΓΑΝΤΙ ΣΕ ΣΑΣ.

1)ΑΡΙΣΤΕΡΙΣΜΟΣ, Η ΠΑΙΔΙΚΗ ΑΡΡΩΣΤΙΑ ΤΟΥ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΜΟΥ.

2)ΗΛΙΘΙΟΙ, ΑΛΛΑ ΧΡΗΣΙΜΟΙ

3)ΣΤΟΥΣ 100 ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΕΣ, ΟΙ 40 ΕΙΝΑΙ ΑΓΥΡΤΕΣ, ΟΙ 59 ΑΦΕΛΕΙΣ ΚΑΙ ΜΟΝΟΝ 1 ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΣ ΜΠΟΛΣΕΒΙΚΟΣ.

ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΟ ΕΤΣΙ?
ΟΥΤΕ ΝΑ ΣΑΣ ΗΞΕΡΕ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ.

ΚΑΙ ΕΠΙ ΤΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΜΙΑ ΡΗΣΗ ΤΟΥ ΕΘΝΑΡΧΗ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗ.
ΦΩΤΙΑ ΚΑΙ ΤΣΕΚΟΥΡΙ ΣΤΟΥΣ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΕΝΟΥΣ.

ΑΥΤΟ ΚΑΙ ΕΑΝ ΤΑΙΡΙΑΖΕΙ ΓΑΝΤΙ ΣΕ ΟΡΙΣΜΕΝΟΥΣ

Anonymous said...

ΦΤΑΣΑΜΕ ΣΤΟ ΑΓΑΛΜΑ ΤΟΥ ΚΩΛΟΚΟΤΡΟΝΗ, ΠΑΤΡΙΩΤΕΣ ΓΟΥΡΟΥΝΙΑ ΔΟΛΟΦΟΝΟΙ.

(Και μην πιάνεις στο στόμα σου τον Λένιν, γιατί τουλάχιστον στα θέματα του διεθνισμού ήταν άτεγκτος. Έχεις ακούσει κάτι περί "παπάδων, μικροαστών πατριωτών κλπ;).

Άι στο διάολο πια.

Στρατος "exoaptonkyklo" Ραπτοπουλος said...

www.exoaptonkyklo.blogspot.com16/1/2008
Ξεφτιλες απ το Καστελι Χανιων.Ντροπη σας.Μην ξεφτιλιζετε αλλο την Κρητη.

Εβλεπα πριν λιγο στο Mega μια εκπομπη για τον ρατσισμο στην Ελλαδα.Για τα παιδια ξενων Αφρικανων, Πακιστανων,Αλβανων κλπ ,που γεννηθηκαν,μεγαλωσαν και ζουν εδω στην Ελλαδα πιο ελληνες απο εμας τους "καθεαυτου"ελληνες αλλα ουτε νομιμοποιηση, ουτε αναγνωριση μα ουτε και προκοπη βρισκουν σ αυτην την κατ ευφημισμο φιλοξενη χωρα μας.Και εστιασε η εκπομπη στα προβληματα και την απανθρωπια που βιωνουν οι ανθρωποι αυτοι που; στο Καστελι Χανιων !
Ντροπη σας ρε καθικια στο Καστελι Χανιων που θελετε να καμαρωνετε ως περηφανοι λεβεντες Κρητικοι .
Ντροπη σας ξεφτιλες στο Καστελι Χανιων που ξεσπατε τα πιο ελεεινα και ζωωδη ενστικτα σας
πανω σε ανυπερασπιστες ψυχες που προστρεχουν κατατρεγμενες απο την πεινα η τον πολεμο των χωρων τους στη δικη μας χωρα με σκοπο να ζησουν τ ονειρο αυτοι και τα παιδια τους.
Ντροπη σας φιλοτομαρα μικροαστικα γουρουνια στο Καστελι Χανιων που με νυχτερινες επιθεσεις σε καλυβες μεταναστων με σκοπο τον εκφοβισμο ,την τρομοκρατια και τον αγριο ξυλοδαρμο τους και με αφορμη καποια δηθεν αναρμοστη συμπεριφορα καποιου εξ αυτων,επιβεβαιωνετε την αλητεια τη δικη σας και οσων φασιστων συντοπιτων σας βγαζουν συνενοχικα το σκασμο και σας καλυπτουν στα απαισια εργα σας.
Ντροπη σας και σας "κυρια" του ερυθρου σταυρου στο Καστελι Χανιων που με απιστευτο θρασος δηλωνετε πως "μετα το περιστατικο δεν μπορουσαμε να συνεχιζουμε να προσφερουμε φαγητο στους εχοντες αναγκη αλλοδαπους γιατι ,τι θα λεγαμε στους ντοπιους;"
Ωστε ετσι βρε σιχαμενη,δε θα βρισκες τιποτα να τους πεις; Θα τους στενοχωρουσες αν τους μιλαγες για αγαπη και για ανθρωπια ας πουμε η θα πεφτε βαρια τετοια κουβεντα σε τετοια ζωα ;
Σιχαμενοι ολοι σας εκει κατω στο Καστελι Χανιων μη ξεφτιλιζετε αλλο την Κρητη.Φτανει πια! Καποτε ισως ερθει η δικη σας ωρα...
Το παγκοσμιο φαινομενο της οικονομικης μεταναστευσης και της αναζητησης μιας καλυτερης ζωης οπουδηποτε στον πλανητη θα γιγαντωνει
μερα με τη μερα νεες κοινωνιες πολυχρωμες, δημοκρατικες, εργατικες, φιλελευθερες, επαναστατικες που αποβρασματα σαν εσας δε θα χουν καμμια απολυτως θεση.Πιστεψτε μας.

Anonymous said...

Kat' arxas, euxaristoume gia tin anadimosieusi, exoaptonkyklo. Den tin eida tin ekpompi pou anafereis, alla katalabainw to klima. A, ki asfalws prosypografw tin orgi sou.