Saturday 14 March 2009

Ομοφοβική Λυρική

ενταξει ρε πουστρακια ωραια ηταν!
την ανωμαλια την καναμε τεχνη εριξαν και γλωσσοφιλο η κανα πεταχτο!!!
ωραια τωρα που φιληθηκαν οι πουστηδες τα λυσαμε τα προβληματα της χωρας!!![1]


Αντιγράφουμε από το ενημερωτικό μπλογκ tvxs : «Υπό αμφισβήτηση τέθηκε η ελεύθερη έκφραση το βράδυ του Σαββάτου και μάλιστα σε έναν κατ’ εξοχήν χώρο έκφρασης και τέχνης όπως η Εθνική Λυρική Σκηνή. Αφορμή για την ένταση υπήρξε η όπερα “Ρούσαλκα” του Αντονίν Ντβόρζακ που ανεβαίνει για πρώτη φορά στην Ελλάδα και ένα φιλί επί σκηνής μεταξύ δύο ανδρών.

Η ένταση ξεκίνησε από τις πρόβες της παράστασης όταν μέλη της ορχήστρας αντέδρασαν στην επίμαχη σκηνή και απαίτησαν να αφαιρεθεί από την παράσταση. Στην πρεμιέρα του έργου μάλιστα μοιράστηκε κείμενο που χαρακτήριζε έκφυλο και ομοφυλοφιλικό το έργο, ενώ μερίδα του κοινού γιουχάρισε τους Γάλλους συντελεστές.

Στη δεύτερη παράσταση, το βράδυ του Σαββάτου, σημειώθηκαν επεισόδια μέσα στη Λυρική Σκηνή όταν μέλη της Ομοφυλοφιλικής και Λεσβιακής Κοινότητας απαίτησαν να διαβάσουν κείμενο διαμαρτυρίας για την πρωτοφανή λογοκρισία του έργου.

Άνδρες της ασφάλειας, διάφοροι τεχνικοί του θεάτρου αλλά δυστυχώς και μουσικοί -μέλη της ορχήστρας επιτέθηκαν στα μέλη της ΟΛΚΕ και σε δημοσιογράφους, μη επιτρέποντας την ανάγνωση του κειμένου πριν την έναρξη της παράστασης».


Ξέρουμε ότι η ελληνική κοινωνία είναι σεξιστική και ιδιαιτέρως ομοφοβική. Οι ενδείξεις αφθονούν. Αρκεί να θυμηθούμε το «ντόρο» που είχε ξεσπάσει πριν από μερικά χρόνια, όταν το Εθνικό Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο παρανέβη και επέβαλε πρόστιμο σε δημοφιλές σήριαλ του Χ. Παπακαλιάτη, επειδή σε μια σκηνή παρουσιάστηκε ένα ερωτικό φιλί μεταξύ δύο ομοφυλόφιλων ανδρών. Ανάλογα ομοφοβικά ένστικτα προκάλεσε, στις τάξεις των θεατών αλλά και της κοινής γνώμης γενικότερα, η χολιγουντιανή ταινία Brokeback Mountain που προβλήθηκε επίσης πριν από λίγα χρόνια, παρ’ όλο που εκεί δεν είχαμε κάποια ανάλογη θεσμική παρέμβαση. Τα ίδια έγιναν και με αφορμή τους πρώτους γάμους ομοφυλόφιλων από το δήμαρχο της Τήλου.

Εννοείται ότι όλα αυτά αποτελούν μόνο τις πιο θεαματικές εκφράσεις της καθημερινής συμπεριφοράς απέναντι στους gay και τις λεσβίες όπως και απέναντι στα άτομα, γενικότερα, με σεξουαλικές προτιμήσεις που δεν περιορίζονται στο κλασικό, ετεροφυλοφιλικό μοντέλο (τραβεστί, κ.λπ.).

Το ιδιαιτέρως λυπηρό εν προκειμένω έχει να κάνει με το ότι υποκείμενο του νέου ομοφοβικού κρούσματος δεν υπήρξε ούτε ένας θεσμός πουριτανικών σχεδών αρχών όπως το ΕΣΡ ούτε κάποια μεσημεριανή κουτσομπολίστικη εκπομπή της τηλεόρασης. Αυτοί που προέβησαν στην ομοφοβική πρωτοβουλία ήταν μουσικοί, άνθρωποι που υποτίθεται ότι είναι στοιχειωδώς καλλιεργημένοι κι ότι η ενασχόλησή τους με τη μουσική τους έχει επιτρέψει να αποβάλλουν τα χυδαία και κατώτατα από τα πιο λαϊκά ένστικτα. Με τέτοιους «καλλιεργημένους» τι τον θέλουμε τον Αλέφαντο να φωνάζει «για κρέμασμα στο Σύνταγμα οι πούστηδες»;



[1]Από ηλεκτρονικό σχόλιο για το συμβάν.

10 comments:

Anonymous said...

Η ατάκα του Γρηγόρη μέτρησε άσχημα...

- Δεν πάτε καλά μου φαίνεται...
- Πάω ίσια, δεν είναι καλά?

Anonymous said...

απο την στιγμή που συμβαίνουν τέτοια πράγματα σε χώρους τέχνης φαντάζομαι τι θα γίνεται παραέξω που θα λείπουν και τα προσχήματα...

Anonymous said...

και σαν να μην έφταναν αυτά, έγινε κι επίθεση από machoτραμπούκους σε gay bar στα Εξάρχεια.

ΑλφαΚαπαΒητα said...

χεχ κάτι ήξερα όταν έγραψα αυτό:

http://dominatrixbeatdown.blogspot.com/2008/06/blog-post.html

τι να πεις κανείς για το υποκουλτουριαριάτο... έχει ξεφύγει

ΠΛΑΝΗΤΑΣ said...

Ο Αλέφαντος βρίσκεται παντού γύρω μας...
Ο κυρ-αλέφας δε φταίει στο παραμικρό: τα ίδια μυαλά έχει και ο παππούς μου, που όταν έβλεπε κανέναν "κουνιστό" στην παραλία έφτυνε κάτω.
Αλλιως μεγάλωσαν εκείνοι οι άνθρωποι και με άλλο υπόβαθρο (μορφωτικό, κοινωνικό)
Οι μεγαλύτεροι καταστροφείς είναι οι δημοσιογράφοι της πλάκας που σήμερα δίνουν βήμα στον Αλέφαντο, επειδή κάνει νούμερα και αναπαράγει τέτοιες αντιλήψεις που μας πηγαίνουν πολύ πίσω.
Αυτοί, άραγε, που θα λογοδοτήσουν;

Anonymous said...

Φυσικά και φταίει.

alefas said...

ta panta ola eipate ti na leme twra

NP said...

Ρε παιδιά για χαρά. Επειδή βλέπω έχετε πολύ καιρό να ανανεώσετε το μπλογκ σας και φαντάζομαι θα τα είδατε στις πρόσφατες ειδήσεις. Βγείτε δημόσια και ανοιχτά να υπερασπιστείτε τον Καστορ. που πιάνει ο κάθε τυχάρπαστος το ιστορικό δίλημμα σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα για να κάνει τη μικροπολιτική του. Αν δεν περιμένουμε να κάνετε κάτι εσείς τότε σε τι να ελπίζουμε στον κόσμο αυτό; Είστε οι μόνοι άξιοι συνεχιστές του σε διεθνές επίπεδο.

Anonymous said...

Από την άλλη μπορούν πολύ απλά να μην ασχοληθούν καν με τους γελοίους τους ΠΑΣΟΚους.
Το πρόβλημα είναι πω έχουμε φτάσει στο τραγικό σημείο πολλοί να ενοχλούνται από την χρήση της λέξης βαρβαρότητα για την ΝΔ, τον νεοφιλελευθερισμό κλπ και σχεδόν κανείς για την χρήση της λέξης σοσιαλισμός για το ΠΑΣΟΚ.
Και ακούμε τον Πρετεντέρη να μας λέει πως ούτε στα γκουλάκ είμαστε ούτε στην σιβηρία. Λες και το "σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα" μόνο σε αυτά αναφερόταν.

Πλάκα πλάκα με την ομάδα τι γίνεται? Νίκο, έχουμε και καιρό να μιλήσουμε...

Πάρης.

Θανάσης said...

Να σου πως την αλήθεια, μου πέρασε από το μυαλό να βγάλουμε κανένα σχετικό κείμενο, αλλά είμαστε σε πυρετό διεργασιών τις τελευταίες μέρες (ετοιμάζουμε το καινούργιο Μάγμα και μία εκδήλωση) και εκ των πραγματων δε μπορούσαμε.